Nytårstale til statsministeren og Folketinget den 17. jan 2020

Kære Mette Frederiksen, kære folketing og kære bekymrede ildsjæle
Tak for opfordringen til at sige et par ord her foran Statsministeriet. Det med at stå op offentligt og sige, hvad jeg har på hjertet, er ellers ikke noget, jeg gør tit. Jeg har kun gjort det én gang tidligere, da der var PCB-gift på mine børns skole, og der var dømt nøl blandt politikerne i kommunalbestyrelsen.

Aldrig før på Christiansborg foran Statsministeriet. – Der er en første gang for altJ.
Jeg har taget initiativ til en forening, som hedder Verdensmål i Hverdagsliv. Vi inspirerer og hjælper hinanden til at oversætte verdensmålene til handlinger i hverdagen, micro-handlinger i det daglige, som skaber det samfund, vi ønsker. Jo flere vi er, der hver dag gør, hvad vi kan for at passe på jorden, jo bedre.

Jeg ved og mærker i mit hjerte: ”Vi låner jorden af vores børn. Og den skal også være værd at bebo for vores børns børn – for alle kommende generationer.
Jorden blev ikke givet til os af vores forældre, så vi kunne skalte og valte med den efter forgodtbefindende.

Vi låner jorden for et øjeblik… Vi ved det egentlig godt… Det paradoksale er, at vi lige nu systematisk stjæler den fra vores børn i Danmark og hele verden.

Børnene har opdaget det, og de vil have deres fremtid tilbage. Over hele kloden er børnene – og andre bekymrede sjæle – på gaden. Inspireret af Greta Thunberg. Børnene insisterer på en blomstrende fremtid på jorden.
En drøm der lige nu hænger i en tynd tråd.

Heldigvis har vi en statsminister, Mette Frederiksen, som er børnenes minister. Mette har truffet et valg. Hun står altid på børnenes side.

Og Mette siger, at vi ikke kan overlade hele ansvaret til den enkelte. Vi skal tage ansvar fælles. Både når børn lider overlast. Og når børn er dybt urolige over, hvilken stand de overtager jorden i.

I sin nytårstale fortalte Mette også. At Danmark var det første land i verden, som besluttede, at alle børn skulle have undervisning. Og vi var blandt de første lande til at afskaffe børnearbejde. I 90’erne gik vi foran, da vi gjorde det forbudt at slå børn. Også dengang mente nogen, at de voksnes ret kom først.

Mette, jeg synes, vi skal skrive det næste kapitel i børnenes og jordens historie sammen. Lad os sætte en stopper for, vi voksne lever et liv uden hensyn, uden ansvar, uden omtanke. En stopper for at vi voksne lever livet på vores børns bekostning. Især fordi vi hver især – og især sammen – kan handle anderledes, også i hverdagen.

Mette, du har magten og agten til at handle på Verdensmålene og skabe rammer for, at vi alle kan leve klimavenligt hver dag. Og gøre det unødvendigt for vores børn, at skippe skolen hver fredag.

Som børnenes statsminister tager du teten sammen med de andre folkevalgte:

På verdensmål 4 Kvalitetsuddannelse: Så alle børn tilegner sig den viden og de færdigheder, som er nødvendige for at fremme en bæredygtig udvikling og bæredygtig livsform.

I tager teten i en grad, så vi voksne også lærer den bæredygtige livsform på vores arbejdspladser, og i vores mange fællesskaber og foreninger.

Verdensmålene handler om, at vi gør det sammen – alle verdensborgere. I alle aldre. Ikke kun børnene.

Kære Mette og kære Folketing. Som borger har jeg magt til at ændre mine vaner i hverdagen. I har en anden magt. I kan tage store skridt til, at vi indretter hele vores samfund, så det bliver nemmere at træffe de gode valg, de bedste, de nødvendige valg for vores jord, – når vi køber ind, spiser, hygger, bygger, renoverer og indretter vores boliger, sparer op til alderdommen, transporterer os til arbejde og på ferie med vores børn.

I kan fx gøre en sund, økologisk, biodynamisk, planterig mad til det lette valg for os borgere at træffe, ved at I gør det ubetaleligt at ødelægge vores biodiversitet og grundvand med pesticider og ubetaleligt at benytte produktionsmetoder, der udpiner vores jord, dyr og medmennesker, – lige meget hvor i verden det er.

Når dette valg tydeligt afspejler sig i prisen i butikkerne og i vores samfund, så vil vi se den ønskede forandring hurtigt.

Penge er energi. Lad os bruge energien til at accelerere i retningen af mennesker, dyr og en jord, som trives og blomstrer.

Klimakatastroferne er et wake up call fra jorden. En advarselssirene direkte fra en overophedet atmosfære.

Vi kan vælge at agere på to måder:

Vi kan stivne i en følelse af afmagt eller apati.
Eller vi kan vælge at tage ansvar sammen. 
At træffe valget er essentielt.

Vores statsminister har valgt. Hun har forpligtet sig til det fælles ansvar. Men Mette kan ikke gøre det alene. Regeringen kan ikke gøre det alene. Folketinget er heller ikke nok. Det er os alle sammen, som sammen kan gøre verdensmålene til virkelighed.

Lad os genopdage samhørigheden med vores forunderlige jord.
Lad os leve i pagt med jordens økosystemer.

Lad os få et hav af dialoger, om hvordan vi gør det. Med hinanden, i de nære fællesskaber, i foreninger, i organisationer, i kommuner, i folketinget. Og i de internationale, globale fællesskaber.

Lad os sætte lys på alle de livgivende løsninger, som vi mennesker heldigvis også har været optaget af over hele kloden i skovene, i landbruget, i laboratorierne, i produktionen, i virksomhederne, i det offentlige og i fritiden.

En række løsninger er samlet af folkene bag organisationen og bogen Drawdown og andre er udviklet af forskerne bag EAT Foundation, og flere løsninger er helt sikkert fundet på af en række andre fantastiske folk.

Vi har også meget at lære af jordens oprindelige folk. For vi har alle dage været kreative, indfølende, samarbejdende, engagerede, modige, geniale, når vi bliver grebet af en vision. En drøm.

Forandring kan ske, når vi skaber en fælles vision sammen. Når vi har en fælles drøm… Om at passe på den ene jord, vi sammen bebor.

Tak for ordet!

Det var en dejlig oplevelse at dele drømmen om verdensmålene og klimaet med statsministeren, Folketinget og alle de bekymrede ildsjæle foran Statsministeriet på Christiansborg som led i Aktion Klimahandling.